Patelnie elektryczne przemysłowe to urządzenia chętnie wykorzystywane w wielu lokalach gastronomicznych. Są cenione głównie ze względu na możliwość zwiększenia wydajności pracy. Dzięki znacznym rozmiarom sprzętu możliwe jest przygotowywanie wielu potraw na raz. W tego rodzaju urządzeniach można smażyć, dusić i gotować jedzenie. Łatwość ich obsługi uznawana jest za dodatkowy atut. Czym dokładnie są takie patelnie i na co należy zwrócić uwagę wybierając odpowiedni model do własnej restauracji?
Czym są elektryczne patelnie do gastronomii?
Nazwa urządzeń odnosi się do pełnionych przez nie funkcji. Wygląd tego sprzętu nie przypomina bowiem standardowych patelni ustawianych na kuchenkach. Duże, stalowe, zazwyczaj prostokątne urządzenia składają się z tzw. wanny smażalniczej, elementów grzewczych i odpowiednio skonstruowanej pokrywy. Do zalet przedmiotów należy również możliwość precyzyjnego ustawiania pożądanej temperatury. Producenci starają się przystosowywać swoje wyroby do tego, aby patelnie zapewniały możliwie najlepszą wydajność i jakość przyrządzanych potraw. Na co zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model?
Jak dobrać właściwą patelnię?
Poszukując odpowiedniego akcesorium należy przede wszystkim zwrócić uwagę na wymiary, które powinny być dopasowane do wielkości lokalu i zapotrzebowania. Zaleca się tutaj oszacować, które potrawy i w jakiej ilości będą przygotowywane w urządzeniu. Patelnie elektryczne gastronomiczne powinna charakteryzować odporność na warunki intensywnego użytkowania. Warto wybierać modele o wysokiej wydajności, oferowane przez sprawdzonych i polecanych producentów. Egzemplarz o odpowiednich wymiarach powinien również posiadać płytę grzewczą na wysokości, która będzie wygodna dla obsługujących ją osób. Odpowiednio dobrany sprzęt z pewnością okaże się korzystnym zakupem.