Dobre wyeksponowanie ciasta czy owoców może zrobić furorę na każdym przyjęciu. Estetycznie podane desery to coś, na co każdy zwróci uwagę. Piękne patery zrobią wrażenie same w sobie, a wszystkie słodkości będą jeszcze smaczniejsze – w końcu nie bez powodu mówi się o tym, że je się także oczami. Powstaje jednak pytanie – jaką paterę wybrać? Na nóżce czy piętrową?
Patery na ciasto – jakie sprawdzą się do serwowania ciastek i tortów?
Patera na nóżce i z płaską górą to idealny wybór do podawania wszelkich ciast i tortów. Dzięki płaskiej powierzchni łatwo będzie odkroić kawałek i nałożyć go na talerz, a podwyższenie sprawi, że ciasto będzie dobrze wyeksponowane i każdy będzie mógł wybrać idealną porcję dla siebie. Klasycznie, takie patery wykonuje się z białej porcelany, ceramiki lub szkła. Można je dodatkowo ozdobić delikatną wstążką, na przykład w kolorze dekoracji stołu. Taka kompozycja na pewno zrobi wrażenie i wyróżni się wsród całej zastawy. Jeśli w planach jest więcej niż jeden rodzaj ciasta, wtedy świetnym wyborem są etażerki, czyli piętrowe patery na ciasto. Pozwolą na zaserwowanie większej ilości słodkości, a dzięki piętrowej budowie można na niej wygodnie rozłożyć kawałki, tak aby były łatwo dostępne.
Patera na owoce
Estetycznie podane owoce to również świetna przekąska na wszelkie imprezy okolicznościowe. Do tego celu idealnie sprawdzają się patery na owoce, inaczej zwane owocarkami. Najczęściej są one w kształcie miski na nóżce, co pozwala na wygodne podanie całych owoców lub nawet sałatki. Zrobione są zazwyczaj ze szkła, co pięknie eksponuje deser i wygląda elegancko. Dodatkowo dzięki temu, że naczynie znajduje się na nóżce, to nie zajmuje dużo miejsca na stole.