Tradycyjne makarony cechują się bardzo dużą zawartością glutenu w swoim składzie. Nie stanowi to jednak problemu dla osób uczulonych na ten składnik. Istnieje szereg produktów stanowiących alternatywę dla zwyczajnych makaronów.
Nie tylko dla osób unikających glutenu
Makaron to produkt umożliwiający przygotowanie szybkich i smacznych posiłków. W trosce o osoby będące na diecie bezglutenowej produkuje się szereg makaronów niezawierających glutenu. Tego produkty występują w tych samych formach i kształtach, jak ich tradycyjne odpowiedniki. Ponadto nierzadko wyróżniają się ciekawą barwą i interesującym smakiem. Makaron bezglutenowy to produkt, który wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród miłośników zdrowej żywności oraz osób lubiących kuchenne eksperymenty. Sprawdza się doskonale jako dodatek do zup, sosów, mięs, sałatek i zapiekanek.
Rodzaje makaronów bezglutenowych
Makaron bezglutenowy zyskał na takiej popularności, że powstaje coraz więcej jego rodzajów. Najczęściej spotykane to:
- makaron kukurydziany – najpopularniejszy zamiennik, produktów pszenicznych, wytwarzany z wody i mąki kukurydzianej, charakteryzuje się intensywną żółtą barwą.
- makaron gryczany – wyróżnia się charakterystycznym smakiem i ciemną barwą, zawiera w sobie bardzo wiele minerałów.
- makaron ryżowy – wywodzi się z Azji, cechuje się delikatnym smakiem. Można go gotować, dusić lub smażyć.
- makaron owsiany – świetny dodatek do sosów i zup, bogaty w białko oraz cenne minerały i witaminy.
- makaron z ciecierzycy – stanowi doskonałe źródło protein, jest to doskonały wybór dla osób aktywnych fizycznie.
- makaron z czerwonej soczewicy – wyróżnia się czerwoną barwą, zawiera dużo błonnika i cennych minerałów.