Doskonałym sposobem na podniesienie odporności u dzieci i dorosłych jest siemie lniane mielone. Jest ono od razu gotowe do spożycia na sypko w różnych potrawach oraz w rozcieńczeniu w płynach. Dzięki temu jego olbrzymie wartości odżywcze będą dostarczone do organizmu w sposób naturalny.
Siemię lniane mielone zamiast tabletek – dlaczego?
Suplementy na odporność przeważnie występują w postaci tabletek, kapsułek i syropów. Są bardzo prostym sposobem na przyjęcie do organizmu koniecznych substancji podnoszących odporność. Jest jednak z tym problem, gdy rzecz dotyczy dzieci.
Dzieci stronią od leków w każdej postaci, dlatego warto szukać innych sposobów, aby zadbać o ich odporność. Tą alternatywą jest właśnie siemie lniane mielone. Łatwo je ukryć w posiłkach, a spożycie go przez malców będzie dla nich niebywale korzystne.
Produkt na odporność – siemię lniane w postaci sypkiej spodoba się również dorosłym. Z jego pomocą można przygotować naprawdę pyszne dania, wzbogacić smak jogurtu, twarogu, czy sałatki owocowej lub warzywnej.
Skąd wiadomo, że siemię lniane wzmacnia odporność?
Ziarno lnu zawiera cynk, miedź, potas, wapń, mangan, fosfor. Oprócz związków mineralnych zawiera witaminy B1, B6, E, F oraz białko. Dochodzą do tego jeszcze śluzy. Nieodtłuszczone siemię lniane mielone zawiera także niezbędne oleje omega 3, 6 oraz 9. Taki pełny skład omega rzadko jest spotykany w innych roślinach, które są spożywane na co dzień.
Cynk i tłuszcze omega 9, 6 i 3 w pierwszej kolejności odpowiadają za utrzymanie organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej. Jednakże, aby organizm był idealnie odżywiony, potrzebuje także pozostałych składników znajdujących się w siemieniu z lnu.
Dbanie o odporność dzięki spożywaniu ziaren mielonych z lnu to jedna z korzyści. Oprócz tego istnieje jeszcze wiele innych prozdrowotnych walorów, jakimi obdarza człowieka len. Chroni układ nerwowy, trawienny i narządy wewnętrzne przed chorobowymi zmianami. Zewnętrznie leczy trądzik, wygładza, nawilża i ujędrnia skórę, działając na nią odmładzająco.
Siemię w postaci mielonej można zjadać wraz z pieczywem lub wypijać wymieszane z wodą albo sokami owocowymi i warzywnymi. Mielone nasiona lnu świetnie zdadzą egzamin w zupie i jako dodatek np. do tłuczonych ziemniaków (należy siemię mielone lniane wymieszać z papką ziemniaczaną) polanych smażoną cebulką na oleju.