Kuchnia bez lodówki – niemożliwe! Lokal gastronomiczny bez lodówki – niebezpieczne dla życia ludzi! Nie da się prowadzić firmy gastronomicznej bez odpowiedniej ilości sprzętów chłodniczych. Warto poświęcić więcej uwagi doborowi parametrów, aby zakupione wyposażenie chłodnicze przez długi czas zapewniało wysokie standardy jakości.
Nowoczesność w chłodnictwie
Urządzenia chłodnicze do gastronomii wyposażone są w najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne. Począwszy od materiału z jakiego są zbudowane (stal, która ma właściwości aseptyczne), poprzez nowoczesne systemy chłodzenia czy zamrażania oraz liczne funkcje dodatkowe. Dla potrzeb gastronomii produkuje się sprzęt wyposażony w:
– czujniki i alarmy otwartych drzwi,
– samodomykacze drzwi,
– czynniki chłodnicze niemające negatywnego wpływu na efekt cieplarniany,
– wysokie parametry energooszczędne,
– otwieranie drzwi nogą (podobnie jak bagażnik w samochodzie).
Konstruktorzy i producenci dostarczający urządzenia chłodnicze do baru, lodziarni, kawiarni dbają również o ciekawy design tak, aby lada chłodnicza czy witryna były meblem stanowiącym ważny element aranżacji wnętrza.
Jak i gdzie kupić urządzenia chłodnicze do gastronomii?
Szaf chłodniczych, schładzarek szokowych, zamrażarek o znacznej pojemności nie kupuje się w marketach. Tylko specjalistyczne sklepy zajmujące się sprzedażą wyposażenia do gastronomii mają pełną ofertę od najlepszych producentów urządzeń chłodniczych. Przed dokonaniem wyboru należy ocenić jakie sprzęty będą nam potrzebne, w jakiej ilości oraz jaka powinna być ich wielkość. Ocenie trzeba poddać zarówno ilość i rodzaj produktów przerabianych w kuchni, jak i możliwości lokalowe. Każdy element wyposażenia chłodniczego ma zróżnicowane parametry klimatyczne – innych wymaga się od szaf chłodniczych stojących blisko źródeł ciepła, a odmienne cechują chłodnie stawiane w zimnych pomieszczeniach piwnicznych.