Naga Jolokia jest jedną z odmian papryki chili. Innymi nazwami rośliny są także; Ghost Pepper, Borbih Jolokia, Bih Jolokia, Nagahari, czy Raja Mirchi. Uprawy rośliny znajdziemy w Indiach (Asam, Manipur, Nagaland) i w Bangladeszu. Jakiś czas temu była uznawana za najostrzejszą paprykę na świecie.
Intensywny smak
Jolokia wyróżnia się niezwykle ostrym smakiem i niepowtarzalnym aromatem, co doceniają miłośnicy kuchni meksykańskiej i orientalnej. Oprócz intensywności smaku, roślina wykazuje specyficzne właściwości zdrowotne, oddziałujące na cały organizm. Już od setek lat znane są jej działania prozdrowotne. Posiada głównie właściwości rozgrzewające i antybakteryjne, znajdując zastosowanie w profilaktyce i leczeniu nowotworów.
Właściwości zdrowotne
Warto zauważyć, że Jolokia ma szereg innych właściwości zdrowotnych, do których zaliczamy; wspomaganie układu krążenia, walka ze stanami zapalnymi i różnorodnymi bólami, profilaktyka przeciwnowotworowa, pobudzanie apetytu, oddziaływanie na prawidłowe trawienie i działanie układu pokarmowego oraz wpływ na większy poziom odporności organizmu. Roślina wykazuje także pobudzanie energii i poprawę samopoczucia.
Chili w kuchni
Naga Jolokia jest z powodzeniem wykorzystywana w kuchni orientalnej i indyjskiej. Najczęściej dodaje się ją do mięs, ryżu, kaszy, czy do sosów pikantnych. Stanowi także specyficzny dodatek do wędlin, serów i zup różnego typu.
Stosując ją w kuchni, nie przesadzajmy z ilością, gdyż smak jest bardzo wyrazisty i ostry. Szczypta tej przyprawy zazwyczaj jest wystarczającym dodatkiem.