Nie wszyscy oczywiście zdają sobie sprawę, że oolong jest to wyjątkowy gatunek herbaty. Liście podawane są bowiem procesowi pół-fermentacji. Herbaty oolong powszechnie nazywane są także turkusowymi czy niebieskimi. W Polsce jednak oolong zaliczane są do herbat czerwonych. Liście herbaty charakteryzują się przede wszystkim specyficznym wyglądem. Są one bowiem jasne w środku i ciemne na brzegach. W jaki sposób powinno się jednak parzyć omawiany gatunek herbaty?
Jak należy parzyć herbatę oolong?
Warto przede wszystkim mieć świadomość, że omawiana herbata ze względu na bardzo duże różnice związane z produkcją można parzyć od 10 sekund aż do około 5 minut. Wszystko uzależnione jest nie tylko i wyłącznie od poziomu utlenienia i wielkości liści, ale również fakt czy są skręcone albo zwinięte.
Dla ułatwienia zadania klientom zdecydowana większość producentów herbaty oolong podjęła decyzję o podaniu informacji, jak długo konieczne jest parzenie danej mieszanki. W zdecydowanej większości przypadków będzie to od 2 do 3 minut. Koniecznie należy także zaznaczyć, że herbata powinna być zalewana wodą w temperaturze od 90 do 95 stopni Celsjusza. Ciekawostką jest fakt, że najbardziej znane oolongi można bez problemu zaparzyć nawet 20 razy. Przeważnie jednak te same liście użytkownik będzie mógł parzyć od 5 do 7 razy. Nie można także zapomnieć, aby z każdym następnym naparem wydłużać czas parzenia przynajmniej o 10 – 15 sekund.