Bardzo dobrze znanym i lubianym daniem jest chłopski garnek. Dania jednogarnkowe są idealną opcją niemalże na każdą okazję. Zawierają w sobie poezję różnych smaków i zapachów, co czyni to danie jeszcze bardziej wyjątkowym. Taka aromatyczna zupa z wieloma składnikami wybornie smakuje zarówno tego samego dnia, jak i następnego, kiedy wszystkie smaki jeszcze bardziej się przegryzą. Pojawia się tylko pytanie, jak zrobić taką wyborną potrawę w domowym zaciszu, aby wszystkim smakowała?
Wyborne danie w postaci chłopskiego garnka
Jak zrobić dużo smacznego jedzenia bez większego wysiłku i ślęczenia przy stercie garnków? Można też uniknąć żmudnego sprzątania po gotowaniu. Idealną opcją będzie chłopski garnek a w nim kiełbasa cienka śląska(np. taka), ziemniaki, papryka, cebula i kapusta. Jak widać, składniki są powszechnie dostępne i tanie. Można wyczarować z nich coś niezwykle smacznego i sycącego. Nie ma mowy, żeby komuś nie smakowała taka potrwa. Uwielbiają ją przede wszystkim mężczyźni, ale przypadnie do gustu każdemu, łącznie z dziećmi. Chłopski garnek to strzał w dziesiątkę na obiad i kolację. Można taką zupę zabrać ze sobą w słoiku do pracy zajadać podgrzewaną ze smakiem. Można też dodać cukinię czy bakłażana, aby uzyskać jeszcze lepszy smak i bardziej pożywne danie.
*Do przygotowania chłopskiego garnka potrzebne będą: 300 g obranych ziemniaków, szklanka białej kapusty, szklanka czerwonej papryki, dwie cebule, 15 dag kiełbasy, pół litra wody i opakowanie chłopskiego garnka.
*Wykonanie: paprykę, kapustę, cebulę i ziemniaki należy pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Kolejnym krokiem jest podsmażenie kiełbasy na oleju, dodanie do tego cebuli, papryki i kapusty. Całość należy smażyć, aż składniki uzyskają złotawy kolor. Następnym etapem jest dodanie do tego wody i ziemniaków. Po doprowadzeniu do wrzenia, należy gotować przez 20 minut pod przykryciem, aż do zmięknięcia ziemniaków. Na koniec dodaje się zawartość opakowania chłopskiego garnka i dokładnie miesza całość. Po pięciu minutach danie jest już gotowe do jedzenia.