Pracownicy pizzerii, a także osoby uwielbiające robić pizzę w domu na własne potrzeby muszą pamiętać o tym, aby właściwie dbać o łopatkę do pizzy. W ten sposób możliwe będzie korzystanie ze wspomnianego produktu zdecydowanie dłużej.
Jak należy zatem dbać o łopaty do pizzy?
Rekomendowane jest przede wszystkim umycie produktu zaraz po zakupie. Kolejnym krokiem jest wysuszenie, a także stosunkowo delikatne nasmarowanie łopatki olejem lb oliwą. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że drewno na samym początku będzie chropowate, dlatego użytkownik będzie potrzebował tłuszczu, by doprowadzić do odpowiedniego wygładzenia. Warto także pamiętać o tym, aby kontakt łopaty z pizzą i kamieniem, był możliwie jak najkrótszy. Godny uwagi jest bowiem fakt, że temperatura kamienia może dochodzić nawet do 200 stopni Celsjusza.
O czym koniecznie trzeba jeszcze pamiętać?
Warto wiedzieć, że przednia krawędź omawianej łopatki może się w pewnym momencie ściemnić. Jest to oczywiście spowodowane kontaktem z gorącym kamieniem. Należy również mieć świadomość, że kawałki ciasta, mąka czy ser mogą doprowadzić do zabarwienia drewna na czarny lub szary kolor. Użytkownik nie powinien się tym w ogóle przejmować. Rekomendowane jest po użyciu produktu otrzepanie z mąki, a następnie bardzo dokładne umycie pod bieżącą wodą.
W ostateczności można oczywiście bez żadnego problemu skorzystać z płynu do mycia naczyń. Nie warto używać do tego celu zmywarki. Wyjątkiem jest sytuacja, w której producent będzie innego zdania.