Coraz więcej osób podejmuje świadomą decyzję o rezygnacji ze spożywania cukrów. Nadmiar cukru w diecie jest odpowiedzialny za powstawanie wielu schorzeń i chorób metabolicznych. Najpopularniejszą chorobą wywołaną przez nadmiar spożywanego cukru, jest cukrzyca typu II, która prowadzi do otyłości i szeregu towarzyszących jej komplikacji. Można tego uniknąć zamieniając tradycyjny cukier na zdrowy, organiczny słodzik, taki jak erytrytol.
Cukier – biała śmierć
Nie bez powodu cukier nazywany jest białą śmiercią. Wszechobecny cukier to prawdziwa zmora rodziców, którzy chcą uchronić swoje dzieci przed próchnicą i otyłością. Największą i najbardziej niebezpieczną wadą cukru jest fakt, że jest on substancją silnie uzależniającą. Spożywanie dużych ilości cukru prowadzi do pojawienia się cukrzycy – najpopularniejszej choroby cywilizacyjnej XXI wieku. Ta z kolei prowadzi do otyłości, chorób serca, a także do zaburzeń na tle psychologicznym, a nawet depresji.
Czy całkowita eliminacja cukru z diety jest możliwa?
Całkowita eliminacja cukru z diety może być trudna do zrealizowania. Człowiek potrzebuje proporcjonalnych dawek wszystkich składników odżywczych, w tym także węglowodanów. Warto jednak sięgać po węglowodany złożone, które nie powodują drastycznych skoków glukozy we krwi. Oczywiście tradycyjny cukier jest węglowodanem prostym, który w błyskawiczny sposób powoduje wyrzut insuliny, dlatego należy stanowczo go unikać. Entuzjaści słodkości nie muszą się jednak martwić – istnieją zdrowe alternatywy dla cukru, które nie niszą zdrowia i jedocześnie pozwalają cieszyć się słodkim smakiem. Jednym z najzdrowszych cukrów świata jest erytrytol.
Czym zastąpić biały cukier?
Erytrytol (zobacz) jest organicznym związkiem chemicznym, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjny cukier. Ma on stosunkowo niską wartość energetyczną, dlatego nie powoduje podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Co więcej erytrytol jest substancją, która nie powoduje próchnicy. Z powodzeniem mogą go używać cukrzycy, dzieci oraz osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę.