Niezwykle ważnym narzędziem, które znacząco ułatwia pracę w kuchni jest wałek do ciasta. Z pewnością jest on znany każdemu, ponieważ był praktycznie w każdym mieszkaniu.
Zalety wałka do ciasta
Warto się w niego wyposażyć, ponieważ umożliwia dokładne rozwałkowanie ciasta. Wałek do ciasta jest też potrzebny w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje oraz bary. Dawniej dostępne były jedynie drewniane wałki do ciasta, ale obecnie wybór jest znacznie większy. Dużą popularnością cieszą się również silikonowe oraz metalowe wałki do ciasta. Pod pewnym względem są one lepsze od drewnianych, ponieważ są znacznie łatwiejsze w konserwacji. Drewniany wałek do ciasta (tutaj) musi być raczej myty ręcznie, natomiast modele silikonowe lub metalowe można bez obaw wsadzać do zmywarki. Im lżejszy wałek tym lepiej, ponieważ można wtedy długo pracować w naprawdę komfortowych warunkach. Odpowiednio dobrany sprawi, że praca w kuchni będzie czystą przyjemnością. Nowoczesne wałki są niezwykle wytrzymałe oraz odporne na działanie czynników zewnętrznych. Należy jednak pamiętać, żeby myć wałek po każdym użyciu i zawsze zostawiać w suchym miejscu. Wałki silikonowe są wybierane zazwyczaj przez młode panie domu, którym zależy na jak największej oszczędności czasu oraz pieniędzy. Powierzchnia wałka metalowego jest gładka, dlatego ciasto nie powinno się przyklejać w czasie rozwałkowywania. Metalowa powierzchnia wałka jest niezwykle wytrzymała i odporna na uszkodzenia mechaniczne.
Praca z wałkiem do ciasta
Nawet po długim użytkowaniu nie powinny pojawić się żadne ubytki, ani zarysowania. Można również znaleźć wałek do ciasta z teflonową powłoką. Materiał jest całkowicie bezpieczny, dlatego można takie narzędzie dopuścić do kontaktu z żywnością. Należy mieć na uwadze, żeby kupować produkty jedynie w sprawdzonych i renomowanych sklepach, które od wielu lat działają na rynku i mogą pochwalić się dobrą opinią. W sprzedaży dostępne są nawet bardzo tanie wałki, ale lepiej omijać je szerokim łukiem, ponieważ ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Lepszym pomysłem jest zakup droższego wałka, którego wytrzymałość jest znacznie większa. W niektórych modelach znajdują się specjalne uchwyty, które dodatkowo ułatwiają pracę. Wałkowanie ciasta nie jest niczym skomplikowanym, dlatego nawet mało doświadczone osoby powinny się tego szybko nauczyć. Szczególnie ważna jest również masa wałka do ciasta. Im mniejsza tym lepiej, ponieważ można wtedy dłużej rozwałkowywać ciasto i nie odczuwać dyskomfortu. Trzeba jednak mieć świadomość, że wszystko powinno być odpowiednio wyważone.