Każdy może spożywać pieczywo chrupkie bezglutenowe. Jeśli jednak zdecydujesz się całkowicie unikać pokarmów zawierających gluten, lekarze zalecają najpierw wykonanie testu immunologicznego oraz badania surowicy na obecność określonych markerów genetycznych. Samodzielne eksperymentowanie z dietą i składem pierwiastków może mieć swoje konsekwencje. Bez glutenu organizm przestaje otrzymywać wystarczającą ilość witamin z grupy B i D, magnezu i żelaza.
Chleb bezglutenowy – kiedy należy włączyć go do diety?
- Po pierwsze, bezglutenowe pieczywo jest o wiele łatwiejsze do strawienia, a więc poprawia trawienie w naszym organizmie.
- Jedzenie chleba bezglutenowego wzmacnia układ odpornościowy, a także pomaga w walce z alergiami czy astmą.
- Ten rodzaj pieczywa obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów, co jest bardzo korzystne dla serca.
- Ponadto pieczywo bezglutenowe jest nośnikiem wielu przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają starzeniu się organizmu, a także zawiera witaminy z grupy B.
Dla kogo odpowiedni jest chleb bezglutenowy?
Pieczywo bezglutenowe ze sklepu Fitorsweet to produkt, którym najczęściej interesują się osoby, które mają przeciwwskazania do spożywania pokarmów zawierających gluten. Celiakia – nietolerancja glutenu – jest chorobą genetyczną i dlatego wymaga stosowania przez całe życie diety bez tego białka. Co prawda, choroba ta z roku na rok staje się coraz młodsza, więc znaczenie znalezienia odpowiedniej codziennej diety bezglutenowej wzrasta dla kilku kategorii konsumentów jednocześnie.
Produkty bezglutenowe dla dzieci
Młode mamy doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak często u dzisiejszych dzieci pojawiają się alergie i różne niepożądane reakcje pokarmowe. Czasami celiakia pojawia się już w okresie niemowlęcym (wraz z wprowadzeniem pierwszego suplementu diety). Infekcje wirusowe, zapalenie skóry, różne wady żywieniowe i wiele innych czynników może wywołać pierwsze objawy choroby.