Jeszcze do niedawna wspominanie na temat ketchupu bez cukru było traktowane jako żart. Wraz z rozwojem świadomości żywieniowej społeczeństwa tego rodzaju produkt stał się stałym bywalcem na półkach sklepowych. Wyjaśniamy, czym cechuje się ketchup bez cukru i dlaczego warto go jeść.
Ketchup bez cukru – charakterystyka
Ketchup to niezwykle popularny sos z pomidorów podawany na zimno. Stanowi dodatek do różnego rodzaju potraw, mogą to być: pizza, zapiekanka lub najzwyklejsze kanapki. Nieodłącznym składnikiem tradycyjnego ketchupu był cukier. Warto zwrócić uwagę, że większość jego kalorii pochodziła właśnie z tych węglowodanów. Ketchup bez cukru zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne swojego tradycyjnego odpowiednika z wyłączeniem zbyt dużej kaloryczności. Dzięki temu osoby będące na diecie odchudzającej nie muszą sobie odmawiać spożywania tego smacznego sosu.
Dlaczego warto jeść ketchup bez cukru?
Po odjęciu cukru ketchup staje się zdrowym sosem wykazującym wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdzi się w przypadku osób unikających węglowodanów oraz diabetyków. Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania omawianego produktu to:
- dzięki dużej zawartości likopenu ketchup wykazuje działanie antynowotworowe i spowalnia proces starzenia się komórek,
- redukcja ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru mózgu,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi,
- poprawa funkcjonowania układu odpornościowego, możliwa dzięki zawartym w ketchupie witaminom A i C,
- pozytywny wpływ na prace układu trawiennego,
- oczyszczanie organizmu z toksyn,
- pozytywny wpływ na stan zdrowia skóry,
- ochrona zębów przed próchnicą.
- stabilizacja poziomu glukozy w krwi.
Niestety nie w każdym sklepie znajdziemy zdrowe sosy, ale na ratunek przychodzą sklepy internetowe oferujące ketchup bez cukru z wysyłką do domu.