Wybór deski do krojenia

Zawsze podczas remontowania oraz urządzania kuchni można zawsze pomyśleć o wymianie elementów wyposażenia. Nowa deska do krojenia to świetny pomysł na prezent. Nowoczesne elementy wyposażenia sprawią, że kuchnia będzie się prezentować świeżo.

Rodzaje desek do krojenia

Dębowa deska do krojenia cieszy się w ostatnim czasie dużym zainteresowaniem. Niektórym może się wydawać, że wybór deski do krojenia jest bardzo łatwym zadaniem, ale nie jest to do końca prawda. Deska drewniana lub bambusowa to idealne rozwiązanie w przypadku tradycyjnych aranżacji. Najlepiej zakupić deskę u renomowanego producenta cieszącego się pozytywną opinią wśród klientów. W nowoczesnej kuchni dobrze pasować będzie deska szklana, łupkowa oraz marmurowa. Każdy z łatwością może znaleźć coś dla siebie, ponieważ wybór jest naprawdę bardzo duży. Oprócz stylu aranżacji kuchni ważna jest też sama funkcjonalność deski. Bardzo łatwo dostępnym surowcem naturalnym jest oczywiście drewno, które posiada wiele zalet. Deski drewniane są też często stosowane, ponieważ mają bakteriobójcze właściwości. Jeszcze lepiej, jeśli słoje są widoczne, ponieważ dodaje to mocno uroku każdej desce. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje desek drewnianych. Bardzo wytrzymałe jest drewno akacjowe, ale też dosyć drogie. Wysokojakościowe deski do krojenia wykonywane są z takich materiałów. Drewno z akacji nie ma raczej żadnych zniekształceń, więc obróbka jest niezwykle łatwa. Trzeba pamiętać o impregnacji jadalnym olejem, dzięki czemu deska będzie miała wysoką odporność na wilgoć. Dużą twardością materiału cechuje się również drewno drzewa oliwnego. Takie drewno nie ma też żadnych zniekształceń. Usłojenie prezentuje się wyjątkowo ciekawie i od razu przykuwa uwagę. Drzewo oliwne kojarzy się wszystkim z długowiecznością, dlatego potocznie jest określane jako drzewo życia. Długowieczne są również deski wyprodukowane z tego surowca.

Zakup deski

Warto podkreślić, że żywotność deski można przedłużyć przy pomocy odpowiedniej pielęgnacji drewna. Drzewo mango również jest niezwykle interesujące. Dorosłe drzewa tego gatunku rosną na wysokość 45 m. Liczy się także rozpiętość drzewa, która jest równa 30 m. Drewno mango jest odporne na negatywne czynniki atmosferyczne. Warto mieć na uwadze, że drewno można wykorzystać dopiero w momencie, gdy drzewo mango przestaje ostatecznie owocować. Chodzi tu przede wszystkim o zrównoważoną uprawę mango. Deski pochodzące z tego surowca cechują się wyjątkową estetyką. Bardzo popularne są też dębowe deski do krojenia. Na uwagę zasługuje fakt, że deska dębowa ma właściwości bakteriobójcze.