Piece konwekcyjno parowe – na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?

Piec konwekcyjno–parowy jest urządzeniem, które powinien mieć każdy, kto decyduje się na otwarcie lokalu gastronomicznego. Za jego pomocą jesteśmy właśnie w stanie przyrządzić wyjątkowe potrawy o wyrazistym, bogatym smaku. Dodatkowo tego typu sprzęt pozwoli nam na zredukowanie masy gotowanych produktów, która mogłaby wzrosnąć przy korzystaniu z innej formy obróbki termicznej. Jak działa taki piec oraz jakie możemy jeszcze wyróżnić jego zalety?

Najważniejsze właściwości pieców konwekcyjno-parowych 

piece konwekcyjno parowe

Piec konwekcyjno-parowy jest to bardziej rozbudowana technologicznie forma pieca konwekcyjnego. Różnią się jednak od siebie te dwa urządzenia jedną zasadniczą funkcją. Piec konwekcyjno-parowy daje nam możliwość naparowania danej komory. Przy czym warto zaznaczyć, że para może być wytwarzana w sposób natryskowy lub przy użyciu bojlera. To właśnie za jej pomocą może piec potrawy bez obawy o utratę smaku oraz ważnych składników odżywczych.

Piece konwekcyjno parowe z https://gastronet24.pl/12762-piece-konwekcyjno-parowe możemy używać manualnie lub korzystając z cyfrowego panelu. Powinniśmy rozważyć montaż urządzenia wraz z wentylatorami. Dadzą nam one możliwość wtłoczenia do komory gorącego powietrza, które następnie zostanie równomiernie rozprowadzone. Przygotowana potrawa jest przez to podawana po idealnej, równomiernej obróbce termicznej. Nie ma znaczenia, w jakiej pozycji znajduje się potrawa, gdyż i tak w pełni zostanie ona dobrze upieczona. Dodatkowo ten rodzaj pieców w porównaniu z innymi wariantami jest bardziej ekonomiczny. W momencie jego użytkowania jesteśmy w stanie bowiem obniżyć zużycie energii i wody. Również są mniej wymagające w obsłudze, co spowoduje, że ilość zatrudnionego personelu będzie można znacząco zredukować.

Co więcej, te urządzenia wielofunkcyjne dają nam możliwość korzystania z takich trybów jak:

  • Pieczenie za pomoczą suchego powietrza
  • pieczenie z użyciem sondy  
  • grillowanie, wędzenie i smażenie
  • blanszowanie, regenerowanie
  • gotowanie na parze