Widelca używamy niemal codziennie. Jest to jeden z podstawowych sztućców. Na co dzień zwykle nieprzykuwany do niego większej wagi. Tymczasem trzeba wiedzieć, że istnieje wiele rodzajów widelców i widelczyków, a każdy z nim ma inne przeznaczenie.
Kilka typów widelców
Jak już wspomniano, istnieje kilka rodzajów widelców i widelczyków. Choć w domu zwykle używa się najczęściej jednego typu, to już w restauracji spotkać można się z sytuacją, kiedy na stole będzie ich kilka. Warto jest zatem wiedzieć, do czego każdy z nich służy i jak się nimi posługiwać.
Posługiwanie się widelcem
Podstawowa informacja to taka, że widelec zawsze trzyma się w lewej ręce, a nóż w prawej. Mogłoby się wydawać, iż jest to oczywiste, jednak wiele osób wciąż o tym zapomina. Wyjątkiem może być sytuacja, kiedy spożywanie danej potrawy nie wymaga posługiwania się nożem.
Rodzaje widelców
W restauracji na stole może czekać na klientów kilka rodzajów widelców. Podstawowy widelec to widelec do dania głównego. Jest to tradycyjny widelec z długimi ząbkami. Drugi typ widelca to widelec do przystawek. Jest mniejszy od widelca głównego i posiada mniejsze ząbki. Specjalnego widelca używa się do spożywania ryb. Ma on charakterystyczne szeroko rozstawione cztery zęby. Na stole obowiązkowe są także widelczyki deserowe. Jest to widelec bardzo mały, wielkością zbliżony do łyżeczki do herbaty. Widelczyki deserowe do ciasta posiadają także dwa lub trzy zęby.