Pieprz ziołowy to łagodniejsza alternatywa dla tradycyjnego pieprzu, jest delikatniejszy i bardziej aromatyczny. Co ciekawe ma bardzo dobre właściwości zdrowotne, bo przyśpiesza trawienie i wspomaga metabolizm.
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale pieprz ziołowy nie ma w składzie prawdziwego pieprzu, aczkolwiek jest to mieszanka kilku przypraw. W składzie pieprzu ziołowego najczęściej można znaleźć takie składniki jak: kminek, kolendra, majeranek, liść laurowy, gorczyca biała, korzeń chrzanu oraz papryka czerwona. Nazwa przyprawy pochodzi od smaku, który jest podobna do pieprzu tradycyjnego, niemniej jednak na próżno szukać w nim pieprzu.
Pieprz ziołowy ma bardzo szerokie zastosowanie, można stosować go zamiast zwykłego pieprzu. Jest bardzo często dodawany do mięs, ryb, dobrze komponuje się też z sałatkami oraz zupami, można go używać do każdego dania, wedle uznania. Jest to dobra alternatywa dla osób, dla których standardowy pieprz jest po prostu za ostry. Warto stosować pieprz ziołowy także ze względów zdrowotnych, ponieważ wspomaga trawienie. Polecany jest osobom, które mają problemy z żołądkiem, wzmacnia apetyt, posiada działanie przeciwzapalne, usprawnia metabolizm. Jak widać przyprawa ma bardzo pozytywne działanie, więc warto od czasu do czasu ją zastosować w kuchni, bez wątpienia może też zastąpić zwykły, czarny pieprz.
Przyprawy w kuchni są niezbędne, żeby potrawy smakowały i miały odpowiedni aromat.