Tradycyjne stosowany jest w kuchniach indyjskiej, afrykańskiej i dalekiego wschodu. Od lat zdobywa uznanie również w polskich realiach. Jaki kardamon jest najlepszy?
Kardamon nie jest uprawiany w naszym kraju. Jego sprzedaż warunkuje zatem import, którego warunki istotnie wpływają na jakość przyprawy, jej aromat oraz prozdrowotne właściwości.
Na odporność
Kardamon łuskany wykazuje działanie bakteriobójcze i antyseptyczne. Dlatego naprawy czy nalewki, których jest składnikiem, często stosowane są w przeziębieniach i stanach obniżonej odporności immunologicznej.
Ziarna kardamonu doskonale pobudzają trawienie i przyspieszają metabolizm, co sprawia, że ich dodatek odnajdziemy w ciężkich i tłustych potrawach, jak bigos, czy fasolka po bretońsku.
Jakość to podstawa
Jednak aby móc w pełni korzystać z dobroczynnego działania kardamonu na organizm człowieka, przyprawa musi być odpowiedniej jakości.
Najpowszechniej występujący w handlu kardamon ma postać owalnych, zielonkawych kłączy. Aby dodać go do przyprawy, konieczne jest wyłuskanie zawartości. Zielona łuska skutecznie ukrywa wszelkie niedoskonałości ziarenek, jak pleśń, wysuszenie, czy zawilgocenie.
Kardamon łuskany
Ze względu na różną jakość, korzystnie jest kupować łuskany kardamon. To ziarna pozbawione osłonek. Ich jakość można ocenić jeszcze przed zakupem, a stosowanie jest wygodniejsze.
Podsumowanie
Przez wzgląd na szereg pozytywnych właściwości kardamonu, z pewnością warto włączyć go do codziennej diety. Aby uzyskać zamierzony efekt, wykorzystywać należy wyłącznie pełnowartościowe i zdrowe ziarna.