Należy mieć świadomość, że gastronomiczne zmywarki podblatowe są niezwykle przydatnymi urządzeniami praktycznie w każdej kuchni. Pozwalają bowiem użytkownikom na zaoszczędzenie zarówno czasu, jak i pieniędzy. Zużywa się bowiem znacznie mniej wody niż podczas ręcznego mycia naczyń. Jakie aspekty należy uwzględnić przy wyborze omawianego urządzenia.
Liczba programów
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że od ilości programów uzależnione są możliwości i funkcjonalności urządzenia. Godny uwagi jest również fakt, że wspomniana liczba programów jest bardzo związania z zakresem temperatur. Zdecydowana większość dostępnych na rynku urządzeń wyposażona jest w zaledwie trzy podstawowe programy.
Mycie wstępne
Warto wiedzieć, że bardzo często ten program jest również nazywany namaczaniem. Polega bowiem w największym możliwym uproszczeniu na spłukaniu wsadu chłodną wodą, by pozbyć się resztek jedzenia. Rekomendowane jest stosowanie omawianego programu przed zmywaniem bardzo brudnych naczyń.
Program intensywny
Rekomendowane jest zaopatrzenie się w podblatową zmywarkę wyposażoną w sprawnie działający intensywny program. Jest on bowiem przeznaczony do mycia bardzo mocno zabrudzonych naczyń. Należy do nich zaliczyć przede wszystkim garnki i patelnie.
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że program składa się z kilku bardzo istotnych cykli mycia. Oczywiście są one poprzedzone wspomnianym wcześniej myciem wstępnym. Warto wiedzieć, że program trwa od 90 do nawet 120 minut. Należy postawić na produkt renomowanej marki.