W każdej piekarni czy cukierni najważniejszy jest piec piekarniczy. Jeśli dopiero planowany jest jego zakup, trzeba przeanalizować jakie będą wypieki i w jakich ilościach.
Zakup pieca piekarniczego to spora inwestycja. Wiadomo, że jakość kosztuje, ale nie zawsze bardzo duża wydajność urządzenia będzie nam potrzebna. To samo dotyczy gabarytów pieca. Duży piec piekarniczy będzie zajmował miejsce, które może być potrzebne do pracy.
Czym się różnią piece piekarnicze?
Piece piekarnicze są ogrzewane paliwem różnego rodzaju. Może to być paliwo gazowe, drewno, prąd, olej i inne. Ponadto istnieją różnice w powierzchni wypieku i konstrukcji. Z konstrukcją jest związana energooszczędność, awaryjność, oraz stopień skomplikowania naprawy.
Piec piekarniczy gazowy jest ogrzewany gazem. Tego typu może być piec obrotowy, który ma specjalną komorę i w niej umieszczony obrotowy wózek z produktem.
Piec piekarniczy elektryczny posiada system grzewczy utworzony z grzałek metalowych lub ceramicznych. Plusem pieca elektrycznego jest możliwość regulowania temperatury każdej z komór oddzielnie. Istnieje też możliwość odłączenia poszczególnych komór.
Czym się kierować przy wyborze pieca piekarniczego?
Piec piekarniczy musi być wybrany do pieczenia danego asortymentu i konkretnej ilości. W małych i średnich cukierniach i piekarniach będzie to urządzenie o powierzchni wypiekowej do 10 m kw.
Konstrukcja pieca ma ścisły związek z jego awaryjnością. Istotne jest to, aby dostęp do elementów pieca nie był utrudniony.