Do tego przepisu nadaje się każdy kwas na bazie owoców. Może to być ocet jabłkowy, malinowy, winogronowy lub śliwkowy. Pomidory w zalewie dobrze komponują się ze świeżymi gałązkami koperku. Przyprawa ta sprawia, że marynata jest oryginalna, pikantna i wyrafinowana. Pomidory nasyca się czosnkiem i pieprzem cayenne, wchłaniając sól, dzięki czemu stają się pikantne, umiarkowanie gęste i aromatyczne. Już sam ich wygląd powoduje ślinotok i uatrakcyjnią każdą, nawet najprostszą potrawę. Nie zaleca się zastępowania koperku innymi ziołami w tym przepisie, ponieważ sprawia on, że smak pomidorów staje się ostry i pikantny. Do marynaty nie należy również dodawać cukru; w tym przypadku ten składnik tylko zepsuje smak pikantnej przekąski.
Pomidory w zalewie – składniki (na 1.000 ml)
- pomidory (350-400 gramów)
- woda;
- 1 łyżka soli;
- 2 łyżki octu;
- 4-6 gałązek kopru;
- chili (1 szt.);
- 2-3 ząbki czosnku.
Przygotowanie pomidorów w zalewie
Do przygotowanego słoika wkładamy czyste gałązki zielonego (świeżego) koperku. Należy dobrać pieprz i dodać do mieszanki. Ząbki czosnku dzielimy na kilka części i dodajemy do słoika. Następnie wrzuć pomidory do pojemnika i napełnij cały słoik. Zagotuj trochę wody i wlej ją do słoika. Przykryj pomidory pokrywką i odczekaj 15-17 minut. Zlej napar ze słoika i dodaj zalecaną ilość soli. Strukturę trzeba ponownie zagotować i po raz drugi wlać do słoika. Dodajemy naturalny ocet jabłkowy (malinowy, winogronowy lub śliwkowy). Można go zastąpić octem stołowym, przeliczając jego ilość w zależności od danego %.
Szybko zapieczętuj pomidory po armeńsku za pomocą specjalnego klucza. Zawiń przekąskę w plecionkę i pozostaw do ostygnięcia. W ten sposób jeszcze bardziej ją podgrzejemy i będzie można ją przechowywać przez dłuższy czas (w temperaturze pokojowej).
Jeśli jednak nie masz ochoty przygotowywać pomidorów w zalewie i wolisz kupić gotowy produkt, zajrzyj na https://fitorsweet.pl/warzywa-owoce-i-grzyby/marynowane-w-zalewie/pomidory-w-zalewie.