Miód lawendowy – po co i jak stosować?

O zdrowotnych właściwościach miodu wie chyba każdy, kto choć raz był przeziębiony. Ogromny wpływ na jego działanie ma konkretny udział kwiatów, z których został wytworzony. Przykładem tego może być miód lawendowy, który wytwarzany jest z lawendy lekarskiej. Ma on korzystny wpływ na zdrowie człowieka i może być stosowany we wspomaganiu leczenia wielu chorób.

Jakie właściwości ma miód lawendowy?

miód lawendowy

Najczęstszym zastosowaniem miodu lawendowego z fitorsweet.pl jest zwalczanie chorób układu oddechowego oraz przeziębienia i grypy. Zażywany w okresach chorobowych wspomoże leczenie farmakologiczne, dostarczy łatwo przyswajalną energię do organizmu oraz wspomoże układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko zachorowania. Lawenda, a także wytwarzany z niej miód, posiada właściwości uspokajające, dzięki czemu pomoże w stanach nadmiernego stresu i wyczerpania psychicznego. Ukojenie nerwów pozwoli na lepiej przespać noc, a tym samym polepszy samopoczucie w kolejnych dniach.

Stosowanie miodu z lawendy.

Miody różnego rodzaju, również miód lawendowy, może być stosowany na wiele sposobów, między innymi jedzony bezpośrednio lub po rozcieńczeniu z wodą, a także jako dodatek do deserów i gorących napojów takich jak herbata. Istotne jest, by konsumowany miód nie był poddany działaniu temperatury przekraczającej 40 stopni Celsjusza, ponieważ skutkiem tego może być utrata cennych substancji odżywczych zawartych w bursztynowym dodatku. Z konsumpcją miodu wiąże się również konieczność pilnowania kalorii, gdyż jedna łyżka miodu to ok. 40-50 kcal. Także osoby chore na cukrzyce powinny kontrolować jego spożycie, ponieważ może w krótkim czasie zwiększyć stężenie glukozy w organizmie.