Czym charakteryzuje się ketchup bez cukru?

Jeszcze do niedawna wspominanie na temat ketchupu bez cukru było traktowane jako żart. Wraz z rozwojem świadomości żywieniowej społeczeństwa tego rodzaju produkt stał się stałym bywalcem na półkach sklepowych. Wyjaśniamy, czym cechuje się ketchup bez cukru i dlaczego warto go jeść.

Ketchup bez cukru – charakterystyka

Ketchup to niezwykle popularny sos z pomidorów podawany na zimno. Stanowi dodatek do różnego rodzaju potraw, mogą to być: pizza, zapiekanka lub najzwyklejsze kanapki. Nieodłącznym składnikiem tradycyjnego ketchupu był cukier. Warto zwrócić uwagę, że większość jego kalorii pochodziła właśnie z tych węglowodanów. Ketchup bez cukru zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne swojego tradycyjnego odpowiednika z wyłączeniem zbyt dużej kaloryczności. Dzięki temu osoby będące na diecie odchudzającej nie muszą sobie odmawiać spożywania tego smacznego sosu.

Dlaczego warto jeść ketchup bez cukru?

KETCHUP-BEZ-DODATKU-CUKROWPo odjęciu cukru ketchup staje się zdrowym sosem wykazującym wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdzi się w przypadku osób unikających węglowodanów oraz diabetyków. Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania omawianego produktu to:

  • dzięki dużej zawartości likopenu ketchup wykazuje działanie antynowotworowe i spowalnia proces starzenia się komórek,
  • redukcja ryzyka wystąpienia zawału serca i udaru mózgu,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi,
  • poprawa funkcjonowania układu odpornościowego, możliwa dzięki zawartym w ketchupie witaminom A i C,
  • pozytywny wpływ na prace układu trawiennego,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • pozytywny wpływ na stan zdrowia skóry,
  • ochrona zębów przed próchnicą.
  • stabilizacja poziomu glukozy w krwi.

Niestety nie w każdym sklepie znajdziemy zdrowe sosy, ale na ratunek przychodzą sklepy internetowe oferujące ketchup bez cukru z wysyłką do domu.