Wybór drewnianej deski na pizzę – o czym pamiętać?

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej – ta prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna potrawa każdego dnia zdobywa sobie coraz większe grono wiernych fanów.

Deska- sprawdzony sposób na efektowne podanie pizzy

Oprócz dobrego przepisu i ulubionych dodatków w przygotowywaniu i podaniu pizzy ogromną wagę odgrywają także różnego rodzaju akcesoria. Praktyczne talerze, ostre noże czy solidne, drewniane deski okażą się nieocenioną pomocą każdego kucharza.

Deski do pizzy ułatwiają wygodne podanie dania – w większości przypadków profesjonalna deska będzie zaopatrzona w rowki, dzięki którym w łatwy sposób będzie można pokroić pizzę. Dodatkowo możliwość obracania deski pozwoli na łatwy dostęp, bez konieczności podnoszenia i przenoszenia podstawki.

Drewniana deska na pizzę – jak wybrać najlepszą?

Wybierając deski do pizzy koniecznie trzeba wziąć pod uwagę kwestie takie jak rozmiar czy wytrzymałość danego produktu – wielkość deski powinna zostać dopasowana do potrzeb kupującego, a jej design powinien zapewnić wygodne i bezpieczne użytkowanie.

Poza tym drewniana deska na pizzę powinna zostać wykonana z solidnego, wytrzymałego drewna, odpornego na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych – dobrym wyborem okaże się zakup deski z bukowego drewna, które charakteryzuje się wysoką odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia.

Jak dbać o deskę do pizzy?

Osoby decydujące się na korzystanie z deski do pizzy powinny pamiętać o jej prawidłowej konserwacji – odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne pomogą w utrzymaniu nienagannego stanu deski, znacznie wydłużając jej żywotność.

Jeżeli chodzi o czyszczenie drewnianych desek do pizzy, warto pamiętać o tym, żeby pod żadnym pozorem nie myć ich w zmywarce – długa ekspozycja na działanie wody o wysokiej temperaturze mogłaby bowiem uszkodzić wrażliwą strukturę drewna. Deskę do pizzy najlepiej będzie myć wilgotną szmatką, unikając jej nadmiernego namaczania.