Soczewica – korzyści i szkody dla organizmu

Soczewica jest rośliną jednoroczną z rodziny roślin strączkowych. Są one dostępne w wielu odmianach. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych, której ziarna archeolodzy znajdowali w dużych ilościach w budowlach z epoki brązu. Starożytni Egipcjanie używali soczewicy do przyrządzania różnych potraw, a nawet do wypieku chleba. W starożytnym Rzymie soczewica była bardzo popularna, również jako lekarstwo.

Korzyści z soczewicy

Makaron z soczewicy jest bogaty w mikroelementy: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, a także kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6, które wpływają na zdrowie skóry i włosów oraz odporność.

Soczewica zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Są one tak samo pożywne jak chleb, zboża i do pewnego stopnia mięso. Dlatego są doskonałą dietą dla sportowców i wegetarian oraz podczas postu.

Soczewica zawiera mniej tłuszczu niż groch i jest przydatna w dietach dietetycznych. Pobudza również metabolizm, co pozwala szybciej schudnąć. Błonnik zawarty w soczewicy zmniejsza uczucie głodu i poprawia trawienie.

makaron z soczewicy

Soczewica ma także negatywne właściwości


Soczewica nie powinna być spożywana na surowo, gdyż może spowodować zatrucie. Surowy produkt zawiera fazeolunatynę, substancje toksyczne, które łatwo neutralizuje się poprzez namoczenie ziaren w wodzie lub jakąkolwiek obróbkę cieplną.

Osoby cierpiące na podagrę lub mające do niej predyspozycje powinny ograniczyć spożywanie soczewicy. Zawierają one substancje zwane purynami. Ich rozpad uwalnia kwas moczowy, a jego podwyższony poziom może prowadzić do podagry. Należy również pamiętać, że produkt ten może powodować dyskomfort żołądkowy i fermentację, dlatego nie zaleca się spożywania soczewicy podczas ostrych stanów żołądkowo-jelitowych i w nocy.