Jak naostrzyć noże do maszynki do mięsa domowym sposobem

Maszynka do mięsa należy do podstawowego wyposażenia kuchni, a nożyki to jej najważniejsze elementy. Jeśli są dobrej jakości, to szybko i dokładnie tną mięso. Niestety często zdarza się, że są bardzo delikatne i szybko się tępią. Można je wówczas oddać do ostrzenia, ale równie dobrze można spróbować naostrzyć je w domu.  

Jak zbudowany jest nożyk tnący do maszynki

Nożyk to gwiazdka nakładana na sitko. Ma najczęściej 4 tnące ostrza. Obecnie najczęściej jest zrobiony ze stali nierdzewnej, która jest miękka i łatwo ulega stępieniu. Na pewno wyższą jakość można dostać, wybierając nóż kuty ze stali, z elementami żeliwnymi. Warto też zwrócić uwagę na to, ile jest na nożyku krawędzi tnących i jaki mają one kształt. Wiele użytkowników wskazuje jako najbardziej skuteczne te w kształcie szabli. Tego typu nożyki najczęściej spotyka się obecnie w maszynkach elektrycznych. W domowych, ręcznych nożyki mają proste krawędzie. Można zauważyć, że nie przesuwają one mięsa tak skutecznie jak „szable”.

Jak naostrzyć noże do maszynki do mięsa

Niezależnie od rodzaju nożyka, może on ulec stępieniu. Widać to po jakości mielonego mięsa. Jeśli wychodzi z maszynki zmiażdżone, poszatkowane, to można założyć, że powinno się naostrzyć nożyki. Można to zrobić samodzielnie w domu, np. używając osełki lub papieru ściernego.

Ostrzenie przy użyciu osełki

Noże do maszynki do mięsa można naostrzyć, używając osełki. Aby była bardziej skuteczna, można namoczyć ją przez około 20 minut w wodzie.  Nożyk ostrzy się, dociskając go na całej powierzchni, zaczynając od tej strony osełki, która ma niższą gradację i przesuwając w kierunku wyższej. Następnie należy naostrzyć krawędzie boczne, które przecinają błony i żyły mięsa, dzięki czemu wychodzi ono z maszynki w ładnej formie. Ważne jest, by trzymać nożyki prostopadle do osełki.

Ostrzenie nożyków papierem ściernym

Użycie papieru ściernego jest prostsze niż osełki. Potrzebne tu będą dwa płaty papieru o niższej gradacji (np. 240) i wyższej (np. 400). Obydwa płaty przyczepia się taśmą do płaskiej powierzchni, po czym szlifuje nożyk z każdej strony po około 5 minut. Na koniec odpina się papier i wyszlifowuje krawędzie.

Noże do maszynki do mięsa to ważna część urządzenia, dzięki której można przygotować ładne, pulchne mięsne nitki. Ważne jest, by były one dobrej jakości i zawsze odpowiednio naostrzone.